Плаване Кавала – Спорадите – Волос

» Posted by on May 14, 2012 in Корабният дневник | 0 comments

 

 

Отплаваме от Кавала в посока Тасос. Предстоят ни 200 морски мили, звездни нощи, красиви изгреви и залези, сините цветове на Егейско море и маслено зеленото на горите по островите Скопелос и Скиатос.

Ще спираме на пристанища, но може да предпочетем да нощуваме на котва в някой красив залив по островите.

 

Ще ветроходстваме, но ще имаме достатъчно време да разглеждаме интересни места по пътя и да плуваме.

Може да се учите да карате яхтата или просто да си почивате.

След Тасос, особенно ако вятъра е на наша страна ще стигнем до Лимнос. Остров с много история, прекрасно вино и муфлони.

 

 

 

 

 

 

На следващия ден ни предстои плаване до един малък, но доста интересен остров Агиос Ефстратиос. Ще ви пленят малките улички на градчето и многото цветя наоколо.

Агиос Ефстратиос е първият „зелен“ остров в Гърция – захранва се изцяло от възобновяема енергия (слънчева и вятърна).

 

 Отправяме се към  Патитири на остров Алонисос. Тук може да посетите музея и да получите информация за морските обитатели и защитените видове. Разходката до стария град над пристанището е приятна и може да ви възнагради с чудесна 360 градусова панорама.

 

 

 

 

 

 

Ако късметът е на ваша страна докато плавате наоколо, делфините ще дойдат да си играят с лодката .

 

 

 

 

 Разбира се, има варианти за оставане и в заливите на двата съседни острова, които са ненаселини – Кира Панагия и Сканцура.

 

 

 

 

 

Продължаваме да плаваме на запад и стигаме до Скопелос. Казват, че това е най-зеления остров и ще се убедите, че тези думи са истина. Може да видите църквата от филма “Мама миа”, а ние ви обещаваме музиката на ABBA на борда 🙂

 

 

 

 

 

 

Последната ни точка е едно приказно малко пристанище – Платаня,  на континента, където сенките на големите чинари, засуканата снага на маслинените горички и усещането за море правят тръгването от това място трудно.

 За всички планирани приключения с яхта и не само с яхта, вижте темата Календар