Краят на сезона. Но плаването в мислите продължава…

» Posted by on Nov 5, 2013 in Корабният дневник | 3 comments

DSC_0033Последни издихания на сезона. И ние май сме го ударили на уволнение след дълго и интензивно лято. Марината в Лефкада оредява, уморени лодки се качват на стапелите за да зимуват и да бъдат ремонтирани. Времето сякаш е замряло в онзи унес, в който слънцето – мързеливо и гуреливо – с неудоволствие се показва късно, грее малко (това му е работата все пак) и при първа възможност (около 7-8 часа) се шмугва зад хоризонта за да си седи там 16 часа. Вятърът също е в синхрон. Не духа – почти или съвсем. И ние мързеливо бръмчим сред места, които през лятото са пълни с народ, а сега са пусти и изоставени. Скали, пещери, арки, залезни цветове.

Корфу. Да идем в главния град за да усетим цветовете, шума, крепостите в „мъртвия” сезон, а и да напазаруваме. Мъртъв ли – залива ни шумовият фон – клаксони, корабни сирени, камбани, а и духова музика.

DSC_0359  DSC_0312DSC_0318

 

 

 

 

 

Днес е Охи-дей. Каквото и да значи това – всички са на улицата, духовата музика надува свирките, манифестация, скаути, други подредени в редици стадни структури и непрекъсната глъчка. Като капак на всичко – всички магазини са затворени. Всичко е Охи. Седим като гаврошовци край улицата в неразбиране на тези, които гордо маршируват, искащи да изглеждат еднакви и сериозни.

IMG_4686Спонтанно взимаме решението да се махнем. Обратно в морето – безбрежно, без униформи и ред. Светлата част на деня ни стига да стигнем до гръцко-албанската морска граница, където изпращаме слънцето. Там сме само ние и един петел, който не пропуска да ни събуди на другия ден. Все така тихо и гладко море.

Този екипаж не е като другите. Не иска непрекъснато да се полива със сладка вода. Не иска да си облича новата рокличка и да ходи по главната, не иска да ходи на плаж, на кафене или кръчма или да си зарежда таблета и да чете интернета. Иска да сме на котва, на диво, да плуваме, да откриваме и да експериментираме, да си улавяме и приготвяме храна.

Уморени сме от глъчка, тълпи и шум. Дивото зове.

 

 

Затова само спираме за вода и провизии в приятно малко градче, преди да тръгнем отново край плажове и заливи, кипели от живот през лятото, а сега – уморени и пусти.

IMG_5887IMG_5442

Кули, изваяни от вятъра и вълните, пясъчници, стени и пещери, които преди залез се обвиват от ниска мъгла, в унисон с рома и следобедното настроение.   

Пусти, слабо населени острови. Последните между Гърция, Италия и Албания. Усещане за простор и свобода.

 

 

И най-накрая – вятър. Радваме му се като деца и цял ден не слизаме от яхтата. Не искаме да напуснем и групата островчета, защото знаем, че след тях неизбежно идва цивилизацията. Отлагаме. Залез в морето.

IMG_5228

 

 

И тъй като в този екипаж момчетата са повече, те се забавляват по момчешки, а момиченцата ни търпят. Какво да правят…

 

 

 

 

Усещането за свобода ни обзема и не ни напуска. През градовете минаваме за малко, колкото за пазар на базови продукти и след това – някъде на диво, сред аромата на някакви треви, цветя или дървета, така и не разбрах. Изгреви, залези, ловим риба, берем портокали. Безвремие.

DSC_0544IMG_4718

 

 

 

 

 

 

 

Така и ще завършим този репортаж, последен за годината, така ще завършим и сезона. С фламингото, което отлита нанякъде и с пожелание за безвремие в прегръдката на морето, слънцето и облаците.

 

 

DSC_0249IMG_4739DSC_0483

 

 

 

 

 

 

Плавайте с нас!

DSC_0970

3 Comments

  1. Сърдечни благодарнисти и на двамата!… – За късчето изживяно безвремие, за скритите заливчета, смълчаните улици, за летящите риби и залезите в морето! И за всичко, което остава скрито в душата, след една такава седмица!

  2. Ех, Кънчо, ех, Лю. И от мен едно голямо БЛАГОДАРЯ !

  3. …….благодаря ви

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>