Сбогуване със Спорадите, отново на Цикладите

» Posted by on Oct 2, 2015 in Корабният дневник | 0 comments

DSC_8446Тъй както Йонийските острови са ни любимо място, Северните Споради не им отстъпват по чар и природна красота. Изкарахме там цял месец, след трудно качване срещу вълните и вятъра от Атина. Тогава се борихме с ветрове над 30 възела и вълни над 3 метра в канала между континента и остров Евия. Възнаградени усилия, последвани от няколко приятни дни северно от моста на Халкида.

 

 

IMG_3830Три поредни седмици изследвахме бреговете на една от най-гористите, ненаселени и живописни островни групи. Скиатос – най-населеният, центърът на чартъра по въздух и вода – летището, яхтите, островчетата, ограждащи основното пристанище със стария град, а през средата му – лъскавата главна улица. От север на Скиатос, обрулени от ветровете са пещерите, арките и плажовете, познати само на ценители.

 

IMG_3867

 

Скопелос – зеленият остров с гори от средиземноморски борове. Оси и пчели. Скопелоски мед, сирене и кисело мляко. Мама мия. Плажове, заливи, пещери. Известните сцени от филма с музика на ABBA, параклиса, старият град, уличките, тръгващи от пристана към хълма. Имало две гръцки неща в тоя филм, коментира един от нашите моряци – параклисът от известната сцена и задникът на главната героиня  🙂

 

 

 

 

IMG_3835Алонисос – Още един остров с прекрасно старо градче, както и безброй диви и красиви заливи. Административен център на резервата за редки морски видове, основният от които е тюлена – монах. Резерватът е разположен на съседните ненаселени острови.

 

 

 

IMG_3513Скирос – най-далечният от островната група – насред морето, изградил свой собствен облик, отдалечен, но уютен и желан. Там музиката в бара спира, когато в пристанището акостира собственият им ферибот с надпис СКИРОС и зазвучава тържествен химн. В малкото пристанище има библиотечка за яхтсмени, барчета с тиха музика и други екстри – приятно разнообразие от свирещия навън с 6 по Бофорт вятър. Най-голям от Северните споради, той крие в сърцето си своята „Хора” – старото спорадско село в съвсем цикладски стил – бели къщи с плоски покриви и със сини прозорци и врати. С поглрд към изгрева и залеза.

За няколкото ненаселени острови, на които оставаме на котва няма да споменавам, тях ще откриете като дойдете да поплавате с нас.

 

 

DSC_0392Част от пейзажа са и северните брегове на Евия, покрай които тръгваме на юг в средата на Септември, сбогувайки се със Спорадите. Този път обикаляме втория по големина остров от Изток, откъм откритото море. Плаваме под стръмни, гористи и недостъпни планини, пещери, острови и плажове. Няма как да спрем край примамливите диви брегове, вълната която се разбива в тях е 3 метра, а вятърът, който я е формирал в продължение на няколко дни тъкмо е спрял. Бръмчим с мотора и се клатим насам-натам. Но пък гледката си заслужава.

 

IMG_20150914_201640Пристанища, недокоснати от чартърния бизнес, дори неописани в лоцията. Приветливи и спокойни хора, собственикът на ресторанта задължително ще седне с теб за да ти разкаже местни лакардии за историята на града и традициите на местните капитани (почти толкова велики, колкото тези от остров Хиос 🙂

 

 

 

 

DSC_0483Евия е на свършване. Рибата не спира да кълве – паламуд, туна, дорада. След три дни плаване на юг, вятърът отново се появява, попътен, а вече се виждт Цикладите. Отскачаме до най-северния от тях – Кеа. За да усетим, че сезонът вече е свършил. Онова барче, което млади хора боядисваха и освежаваха през Май вече е затворило, дано не е фалирало…Известният лъв, изваян в камъка над селото, обрасъл в зелени майски треви, вече е обагрен в жълто… Есента явно е дошла, окончателно и безвъзвратно. Започващата седмица ни вещае дъжд и гръмотевични бури. Освежаващи моменти след дългите месеци пек, а после – циганско лято.

Към остров Серифос. Пристан. В редките мигове, в които слънцето прозира през облаците, Хората (старото село на хълма) блясва в особена светлина.

DSC_0557Бурята идва, по женски непредвидима. Търкаля купесто-дъждовни облаци насам-натам, светят мълнии, образува се торнадо. Плаваме сред стени от дъжд към Сифнос, а бутилката ром в кокпита ни стопля. Пороища се леят с кратки прекъсвания и резки смени на вятъра. По-късно научаваме, че по-голямо торнадо причинило разрушения в Пелопонес, наводненията – в Скопелос, а мълниите взели жертви. Спомняме си за пристанищата на Пелопонес, където бяхме преди месеци…

 

IMG_4337Залив, ограден от драматични планини. Тримачтов ветроход намира скривалище край нас, за да бъде измит от поредния дъжд. На другата сутрин сякаш небето се прочиства неуверено, за да ни дари с изгрев, а ние допълваме романтиката с палачинки и кафе на борда.

 

 

 

DSC_0654

 

Отново на път на пълни ветрила към Милос, домът на Венера Милоска, вулканичният остров с многото цветни скали и арки, наситен с история и археология. Моторчета, вечерна разходка, залез.

 

 

С радост забелязваме, че повечето чартъристи започват да се оттеглят в обратна посока, към Атина. Ние няма да направим така. Продължаваме пътешествието на Североизток, за да завършим в Парос, при вятърните мелници. Времето май се пооправя и просветва, а морето ни показва и спокойното си лице.

DSC_0707Сифнос. Рибарско селище с няколко къщи. Рибарите ни приютяват между техните лодки, с което заработват почерпка с бира. Местната кръчма вече е полупразна, но прясна риба има. Има и екопътека с парапет (ненужен) до близкия параклис, направена по европейски проект.

 

 

Последен ден. Не бързаме да тръгнем. плаваме на лек ветрец и малка вълна, така че дори чашата с питието не се разхожда по масата в кокпита. Опитваме да задържим мига.

IMG_4405

 

Парос, град, вятърни мелници, последна вечер, нощен бар, дискотека, забравени обувки, неидентифицирани сутрешни драскотини, замъглена памет, горчиво кафе, ферибот…

 

 

До нови срещи с екипажа!

 

 

 

Плавайте с нас и през Октомври. Да закрием сезона заедно.

DSC_0775

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>