Приключението

опитай и ти

Животът е приключение, животът е плаване…

 

А защо да плаваме на яхта?

 

Защото плаването е приключение сред природата, откривателство, пътешествие сред нови картини и хора с добра скорост – нито много бързо, нито много бавно, а така както са го правили откривателите.

Защото сме свободни да решим къде да идем и колко да стоим там, в зависимост от времето и настроението си – на пуст залив или остров, в градско пристанище или в крайбрежна таверна

Защото плаването може да бъде както динамичен спорт – опъване на платна, дърпане на въжета, борба с вълните – така и почивка, съзерцание на шума на морето и полъха на вятъра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защото ако плавате с любимия човек – романтиката е това, от което ще имате в изобилие – топли, звездни нощи на палубата, плуване с делфините край лодката или в скътани самотни заливи

 

 

 

 

 

 

 

 

Защото плаването ни дава чувството на свобода и безбрежност, докоснати от вятъра, слънцето и водните пръски…

 

Програмата – Стремим се да правим програмите заедно с Вас – нашите екипажи и основни участници в приключението. Стремежът ни е да се чувстваме свободни, като опитаме да обиколим различни, интересни острови, брегове, пристанища и заливи без да бързаме, но и така, че да можем на края на плаването да имаме усещането за преплавани около 200 мили, както и да сме открили нещо за себе си. Нощем обикновено сме или на пристанище, или в див залив, на котва, свободни и автономни. Понякога може (ако се наложи) да плаваме и нощем. Понякога правим кръгче, като се връщаме там откъдето сме тръгнали, друг път пътуваме в една посока, за да усилим усещането за приключение и откривателство. Пътуванията ни започват на места, удобни за достигане с кола и/или ферибот на континента или на някой от стотиците гръцки острови. Случва се плановете ни да бъдат променени или частично осуетени от времето, вятъра и вълните на които сме подвластни. Не бива това да е повод за разочарование, а по-скоро за ново усещане за природата.

 

Какво може да правим по време на плаването:

 • Просто да се наслаждаваме на вятъра и пътуването с умерена скорост, близо до природните елементи
 • Да се учим да управляваме ветроходна яхта и да прилагаме наученото на практика (под строгия поглед на капитана)
 • Да ловим риба, а после да я пуснем или да я сготвим
 • Да се гмуркаме в заливите
 • Да се катерим по скалите край морето (deep water solo)
 • Да изследваме и разглеждаме градчетата и селата по островите – пеша, с велосипед или моторче.
 • Да се включим в някоя смесена програма, която включва и каране на велосипеди, каяци и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-често срещани притеснения:

 • Не мога да плувам – не се налага, но все пак плуването е една от най-естествените форми на общуване с морето. Това пътешествие е чудесен повод да се научите. Ако ще се страхувате, за съжаление няма да успеете да изживеете удоволствието в пълнота…
 • Става ми лошо, страх ме е от морска болест – Най-доброто лекарство е да не те е страх, да си спокоен, в добро физическо и психическо здраве. Тогава тя просто ти се разминава. Разбира се, има и лекарства против морска болест, но избягваме да прибягваме до тях.  А може и да не ви стане лошо, както и на хилядите хора, които практикуват мореплаване. Те не са някакъв специален вид, а вие трябва да опитате.
 • В Гърция е голяма жега през лятото…– жега е на сушата. В морето и около островите е значително по-хладно и приятно заради вятъра, както и заради хладината, която водата излъчва. Няма нищо общо с жегата с която сме свикнали като се движим по асфалтирания път.

За кого е подходящо приключението с нас и нашата яхта?

 • За хора, които макар и за първи път на яхта са любопитни и търсещи да усетят нещо ново, без да са сковани от предразсъдъци и навици от ежедневието. Защото макар и на лятна почивка, на борда не можем да си позволим да почиваме от мислене и съобразяване с многото нови неща и правила, с които ще се сблъскаме.
 • За хора, които нямат страхове – от широкото, от дълбокото, от водата, от морска болест. Те не са забравили, че като малки всички сме били в люлката и приемат като естествен факта, че морето е живо и е в постоянно движение. „Клати”. През цялото време.
 • За хора, които обичат непосредствения допир с природата повече от битовия комфорт, с който са свикнали. За такива, които могат да си представят, че няма да се къпят със сладка вода 2-3 дни и това да не ги смути особено. За такива, които обичат да ходят боси, както ходим на яхтата. За хора, които ще съумеят да делят малкото жизнено, макар и оптимизирано пространство на яхтата с всички други и ще съумеят да съберат багажа си в малка раничка, а не в куфар.
  На борда всеки има задължения, свързани както с поддържане на личния си бит и комфорт, така и с реда на яхтата и груповото изживяване.
 • За хора, които са себедостатъчни и умеят да съзерцават картините и звуците, които морето им поднася по време на плаването. Те нямат нужда да бъдат анимирани като в масов туристически продукт. За такива, които не познават скуката и никога не се питат „Сега какво да правя?”или „Кога ще стигнем” .
 • И разбира се, за такива с предишен опит в мореплаването, за които то вече е необходимост, заменила почивката под чадъра на плажа.

За да се включите в това приключение не са нужни никакви предварителни умения. Достатъчно е да не очаквате туристически лукс и чувствителността и приключенският дух у вас да са живи.  За да добиете по-жива представа за приключението – вижте Видео клиповете

 

Какво НЕ можем да ви предложим на борда в рамките на организираното от нас приключение:

 • Не можем да предложим нищо от елементите на масовия туризъм – плажове, пълни с хора и чадъри, шезлонги, басейни, нито пък флотилии или всякаква друга глъчка и масовка. Така сме най-близо до природата и зависим почти само от нея и от себе си.
 • Не можем да предложим  в изобилие сладка вода на борда защото носим ограничени запаси (600 литра) в резервоари, достатъчни за посрещане на най-необходимите хигиенни нужди на екипажа, готвене, миене и пр. Дозареждаме вода по пристанищата, ако това е възможно.
 • Пушенето на борда е нежелателно, и на почти всички места в яхтата – забранено. Подгответе се да пушите основно на брега и обмислете дали да идвате, ако зависимостта ви към цигарите ще ви прави нервни.
 • Не можем да предложим напрежение от 220 волта в контактите за силнотокови уреди (сешоари, ютии, маши, кафемашини). Работим с акумулаторно напрежение и капацитет. Все пак, няма проблем в рамките на светлия ден да зареждаме в контактите през инвертор батерии на телефони, фотоапарати, таблети, лаптопи.
 • Не можем да предложим хотелски простор и комфорт в каютите, както и пълна лична самостоятелност и автономия – макар и уютни, каютите са оптимизирани откъм пространство, а яхтата не е круизен кораб. Затова трябва да сме готови да споделяме това пространство с останалите членове на екипажа и да се съобразяваме едни с други, с една дума – да бъдем приятели.
 • Ако ще питате – „Колко острова ще посетим“ и „Кога ще стигнем“, може би е по-добре да се качите на ферибот. Плаването с нас е ветроходно приключение и пътешествие, а не круиз по предварителен маршрут или почивка в стил All inclusive.

Надяваме се тези условности да не помрачат доброто Ви настроение. Искаме да имате съвсем реалистични очаквания за това приключение. Ако понякога седнем на залез с чаша вино или книга в ръка, това вероятно ще е заслужена награда след изморителен ден игра с вятъра, платната и водните пръски. Не е като от корицата на списание, но си струва!

Добре дошли на борда!