Къде

Засега плаваме основно в Гръцки води, не че това е задължително, просто е близо до България и е приятно, чисто, спокойно и уредено. А е и сравнително по-евтино.  Обикновено това са водите на Егейско море – близките северни райони около Кавала и Халкидики, по-далечните Южни части около Атина и островните групи на Юг, както и Йонийско море.

Вие може да изберете посоката, островите, местата, които искате да посетите. Плановете ни обаче са подвластни на вятъра и нищо не е на всяка цена. Може да използваме двигател , но предпочитаме да сме на платна.

Според нас пълноценността на пътешествието не се измерва с броя посетени острови. Нито със скоростта на придвижване между тях. Ако за вас това е важно, може би е добре да обмислите пътуване с ферибот. Ние не бързаме да стигнем някъде. Щастието е в пътуването…

 

 

Основните островни групи сред които плаваме са:

  • Йонийските острови – тук базата е Лефкада, откъдето се отплава на юг към островите Кефалония, Итака, Закинтос, Меганиси, Каламос, кастос и още редица по-малки островчета. На север може да се обиколи Корфу, да се отиде към Албанската граница, както и да се посетят красивите малки острови Паксос, Антипаксос и няколко по-малки. Има приятни пристанища и на континента, межди Игуменица и Превеза. Не е трудно да се плава месец без да се повтори място по маршрута. Това е препоръчван район за начинаещи моряци, както и за такива, за които мореплаването не е основен фокус, а е добавка към лятната почивка и приключението по откриване на нови места.
  • Островите в Арголическия и Сароническия залив и Цикладите – базите на полуостров Атика – Атина и Лаврио, както и Северен Пелопонес,  ни дават възможност да посетим Островите в Арголическия и Сароническия залив – Егина, Саламос, Идра, Порос, Спетсес, както и интересни исторически места по полуостров Пелопонес – старата столица Навплио, крепостта Монмвасия.
    От Лаврио се тръгва и към Цикладите, перлите сред които са Милос, Санторини, Парос, Кимолос, но и много други  по-големи и по-малки острови и островчета с минерални извори, стари селища, бели къщи с плоски покриви и сини прозорци.
    Там е добре да се ходи пролет и есен, когато Мелтемът (силен местен вятър) не е толкова силен и можем истински да се насладим на пътешествието.
  • Додеканезите – около Кос и Родос, отдалечените Кастелоризо и Ро, Патмос, Липси…отдалечени от всичко, но близки до Турция, което ни позволява да стъпим и на Турския бряг.
  • Северните и Източните Споради – тук базата е Волос или околностите му, а може да стартираме и от малък пристан на п-в Пилион. Наблизо са островите Скиатос, Скопелос, Алонисос, Кира Панагя, Пипери…там е един от биосферните резервати с много защитени морски видове (напр. тюленът монах). Известни са и с това, че филмът Мама Мия по музика на АББА е сниман на о-в Скопелос. По-далеч и по-малко посещавани са Лесбос, Хиос, Псара…
  • Не на последно място са и най-близките до България острови – Тасос, Самотраки, Лимнос, както и Халкидическия полуостров с трите му ръкава – Атос, Ситония и Касандра. Тук базите са Кавала или Керамоти.
  • За двуседмично пътувание можем да идем на доста по-далечни и по-непосещавани места, тъй като сравнително бързо ще се изплъзнем от населените зони, типични за едноседмични плавания. Така, без да използваме самолет, бихме могли да отидем на островите близо до турското крайбрежие – Лесбос, Хиос, Родос, Калимнос и др. Препоръчваме това на мотивирани моряци с повече време, които искат наистина да се откъснат от стреса на ежедневието и да открият недокоснати места.

 

 

 

 

Чакаме ви на борда с вашите идеи и предпочитания, за да направим едно  приятно пътешествие с добра скорост и много усмивки.

 

 

Ето малко информация от нашите плавания, заредена с готовност да отплаваме с вашите идеи към нови и за нас места.

 

 

 

Къде може да пристанем, докато плаваме в Егейско море :

 остров Тасос

  Най-близкият остров до Кавала. Може да стигнем до него за няколко часа. Самият остров обаче е голям и за да го обиколим  целия откъм море ще ни трябва цял ден. Въпреки, че през лятото е посещаван от много туристи, от към морето предлага възможности за  малки и спокойни заливчета.
Може да разгледате град Тасос и от юг Лименария, втория по-големина град на острова с красиви стари къщи.

 остров Лесбос

Третия по площ гръцки остров. Тук е родена поетесата Сафо – живяла през VII в.пр.н.е., тук се прави едно от най-добрите Узо в страната. Столицата на острова е Митилини. Градът и крепостта до него заслужават да серазгледат. Във вътрешността има много малки планински села.

Този остров има два върха: Олимп  967 м. на юг и връх Летемини със същата височина на север. Може да посетите прекрасния плаж при Скала Ересос.

А  близко до острова може да видите и една корабокруширала преди много време яхта.

 

 остров Лимнос

Островът известен с висококачествените си вина и много красиви плажове. Той е разсечен почти на две от дълбокия Мудроски залив, един от най големите и красивите  в Егейско море. Главният град на Лимнос е Мирина на западния бряг. От развалините на византийската крепост на мястото, където преди е имало акропол, се открива много красива панорама към западния бряг и града.

 

 остров Скиатос

Един от по-туристическите острови. През лятото е  доста оживен и пълен с туристи. В основния град  Скиатос кипи нощен живот и музиката озвучава почти всяко заведение. Изпълнен е с многобройни таверни и магазинчета. В

Скиатос има две пристанища – за туристически лодки и рибарско. Привечер може да си купите директно от рибарите прясна риба и да си я приготвите на яхтата.

 остров Скопелос

Най-зеленият остров от Северните споради – ще и очарова и трудно ще си тръгнето от там.

Главното пристанище е град Скопелос, с малки красиви улички, къщи  бяло, синьо, червено и всякакви други цветове.

Този остров предлага много приятни заведения с жива музика, а градът през ноща е приказно осветен.
Може да обиколите острова, с мотопеди или мотори и да изследвате всяко от неговите красиви кътчета.

На ваше разположение са множество зелени прикътани заливчета.

Островът е осеян с 123 църкви и разбира се може да посетите скалата с параклиса, където е сниман филма “Mamma mia”.

 

 остров Сканцура

Разположен е на 13 мили от пристанището Патитири на остров

Алонисос. Сканцура е един от многото необитаеми острови от Северните споради.

Заслужава си да стъпите на брега му, да се качите до най-високата точка – 107 метра над морското равнище, където ще откриете изоставен манастир Evangelistria и много красива църква.

Гледката от върха на Сканцура е впечатляваща във всички посоки  и дълго ще искате да останете горе разглеждайки откриващата се морска панорама.

Островът е зелен с ниска хвойнова  растителност, маслинови дървета и няколко високи кедъра. Тук гнездят много  чайки и корморани.

Сканцура е часто от първия в Гърция – Морски национален парк.

 остров Алонисос

Известен с първият в страната национален морски парк. Около Алонисос има много островчета, където се среща най-редкия бозайник  Европа – тюленът монах. Самият остров е необичайно дълъг и тесен с малко пътища. Може да направите разходка до селото , което се намира на върха на острова и е само от около 30 къщи. От него панорамата е впечатляваща.

 

остров Агиос Ефстратиос

Малкият, но много живописен гръцки остров Агиос Ефстратиос се намира между съседните острови Лимнос и Лесбос. Островът е наричан още “Гай Стратис” от местните рибари.

Ще ви пленят малките улички, много белите къщи и цветята.

Островът е тих и изолиран с население към 300 души.

Агиос Ефстратиос е първият „зелен“ остров в Гърция – захранва се изцяло от възобновяема енергия (слънчева и вятърна).

 остров Кира Панагия

Един много красив, необитаем остров. Намира се близо до остров Алонисос. Има два големи залива от юг и от север. Ако пристанете в някой от тях може да се насладите на тишината и чистотата на морската вода. Няма да ви се иска да напуснете това място.

 

 

 

 остров Скирос

DSC_0413skirosПо-отдалечен е, в сравнение с другите спорадски острови, но тук можете да усетите тишината и да потънете в местния спокоен живот. Островът е известен и с дребните диви коне, някои от които са опитомени. Тук има множество малки плажове от всички страни. На пристанището ще получите  добър прием и любезност. Местните предприемачи се опитват да развият островът като туристическа дестинация. На Скирос обичаите се спазват и още може да видите традиционни празници и кукери.

 

 

Когато сте  в Йонийско море, потърсете пристан на:

  Лефкада

Трудно може да се определи като остров, тъй като е свързана с континента, докато през 6 в.пр.н.е. коринтяните не прокопават канал с ширина 20 м, който да улеснява корабоплаването по западното крайбрежие на Гърция. Този канал съществува и днес, на него има път и мост, които се вдига на всеки кръгъл час, за да пропусне плавателните съдове.

Пристанището на Лефкада е най-често използваната отправна точка за плаване в Йонийско море. Островът е изключително красив. Може да се насладите на къщите и малките улички на централния град. Да посетите кайт и сърф плажа и видите уменията на множеството събрали се поклонници на вятъра. Най-хубавите плажове са на западното крайбрежие.

 

 остров Закинтос

  Искате ли да попаднете на едно от най-сниманите места – на остров Закинтос? Това е напълно възможно. С яхтата може да спрем на “Заливът на корабокрушенците” и да посетим Сините пещери, наслаждавайки се на разходка с динги / малка гумена лодка/ под скалните арки. Този остров предлага и още много красиви места… Нюансите на синьото, бялото, жълтото и зеленото ще ви впечатлят.

Може да посетите и Лаганаския залив – където костенурките се под особенна защита.

Крайбрежната улица на град Закинтос е много красива с множество малки рибарски лодки  и големи фериботи.

Освен известните и популярни плажове има и множество тихи закътани плажни ивици.

 

 остров Итака

Островът описан от Омир в “Одисея” – тясна, скалиста със силно назъбено крайбрежие.

В град Итака има малък археологически музей.

Може да спрете на пристанището Фрикес, но ние ви препоръчваме едно по-малко и много очарователно Киони.

Иначе една табела на пристанището гласи “Всеки пътешественик е гражданин на Итака”.

А рибарите и малките лодки с улов са един от най-колоритните елементи на пейзажа.

 остров Меганиси

Намира се близо до Лефкада, този остров е богат на плажове и изключително красиви скални образования и пещери.

На Меганиси има малък пристанищен град – Вати.

Островът не е засегнат от туристическото строителство.

Може да спред и до голямата пещера, в която по време на Втората световна война се е крила гръцката подводница Паниниколис. Ще изпитате огромно удоволствие, ако поплувате в обкръжението на стотици малки рибки в чистите води наоколо.

 остров Кефалония

Макар, че от островите в Йонийско море най-известен е Корфу, Кефалония е с много по-голяма по площ. Островът ще ви смае с големината си, изобилието от плажове и планини.  Този остров не случайно често става декор за филмови продукции.

На острова може да видите много красиви пещери. Една от най-известните е Дрогарати, в голямата галерия на която се провеждат концерти.

Най-високата точка на острова е планината Енос 1628м.

 

Остров Корфу

1383928_542054912543003_1881473081_nDSC_0359

Може да го чуете като Κέρκυρα на гръцки или като  Corfù на италиански.

Той е вторият по големина от Йонийските острови след Кефалония и се намира близо до брега на албанския град Саранда, от който го дели проток с широчина между 3 и 23 km.

Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Най-висок е връх Пантократор с височина 906 m. В бреговете му плискат вълните си три морета: на запад – Йонийско море, на север – Адриатическо море, на юг – Средиземно море. Както всеки гръцки остров, и този е свързан с древногръцката митология.Според легендата бог Посейдон се влюбил в нимфата Керкира и я отвлякъл на необитаем остров, който нарекъл в нейна чест.

Островът има богата история; за него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. През 1864 г. Англия отстъпва доброволно острова на Гърция, без никаква външна намеса.

Може да посетите най-големия град на острова Корфу или да изберете малкото и красиво пристанище Палеокастрица.  Тук са красивите заливи, кристално чистите води с променящи се цветове, най-красивите плажове и залези. Над всичко това се издига манастирът „Пиги“ с красивия си двор

 

Островите Пакси и Антипакси

 

1460085_546927662055728_621397473_nDSC_0109 Panorama Двата острова близо до Корфу са много красиви със скалисти западни брегове с много пещери и красиви малки плажове.

Главният град на Паксос е Гайос – с красиво пристанище и дълбок залив.
В гръцката митология Посейдон създава острова, като пронизва остров Корфу със своя тризъбец, за да може той и възлюбената му Амфитрита да разполагат с мирно и спокойно местенце.

 

 

 

 В  Аргосароническия залив може да пристанем на :

Остров Егина

DSC_0509IMG_0084n

Най-големият остров в Сароническия залив. Тук има много красиви къщи и един от най-ранните храмове – на Атина Афайа на остров Егина, който датира в периода между 500 и 480 г. пр. Хр

Островът има формата на сърце. В древността тук са били изсечени първите сребърни монети, на които е била изобразена морска костенурка. Егина става първата столица на Гърция след освобождението ѝ от турско робство, като запазва този статут за две години.

 

  Остров Идра

2762_437660716315757_545192098_nhydra3

Островът без автомобили и пътища за тях. Тук единственият начин на придвижване е пеша, на магаре или с водно такси. Магаретата обаче имат европейски номера, които приличат на автомобилните. Красиви къщи от XVIII  и XIX в., малки улички,  маслинови дървета, галерии, кафенета,  рибарите и разбира се котките 🙂 правят този остров много желан за посетителите. Днес докато гледаме малкото пристанище ни е трудно да повярваме, че и  Идра е притежавала 150 кораба, търгували през Атлантическия океан със Северна Америка. Днес жителите на острова са едва 3000.

 

 

Остров Мони

IMG_0343IMG_0313

Един от не популярните острови. На него обикновено живее само един човек. Тук е мястото, ако искате да останете на котва насаме, да поплувате и да срещнете много животни излизайки на сушата.

 

 

 

 

остров Порос

DSC_0605DSC_0566

Остров Порос е много близо до Пелопонес, от него го дели малък залив с широчина само 350 метра на най-тясното място. От там идва и името му “порос”, което означава “проход”.  Град Порос е  интересен с къщите си, боядисани във всякакви пастелни цветове,  малките улички и красиви залези.

 

 

Монемвасия

IMG_1288DSC_1330

Това място е познато като Гръцкия Гибралтар. Почти не се знае извън пределите на Гърция и може би точно поради този факт остава и незасегната от масовия туризъм, това е един от най-невероятните градове в страната . Името му , означава “единствен вход”. Край брегът се издига огромна канара свързана с единствен вход и път със сушата. Скалата се е превърнала в остров през 375 г. от н. е.  е била откъсната при земетресение от материка. Когато погледнете  тоза скала и градът от морето, гледката е впечатляваща. След като влезете в града ще имате чувството, че сте се върнали назад във времето – някъде около XV век :). Градът е жив и днес в него живеят около 50 човека.  На върха може да стигнете до църквата “Света София” от XIII в. и да погледате морето.

 

Напфилион

DSC_0720

Един от най-красивите градове на Пелопонес. Очарованието му до голяма степен идва от средновековната архитектура в стария град  и високите крепостните стени. На островче в зарива се издига друга крепост, известна като Бурци. Построена е през XV в., по време на венецианското владичество и е важна поради измамното море наоколо. То изглежда дълбоко, но всъщност може да се мине само по една доста тясна ивица, която стражата на крепостта често е преграждала с вериги.

 

 

 

На  Цикладите може да стигнем с вятъра до:

Остров Кеа

 

Остров Китнос

923431_459421070806388_746060527_n

 

 

 

 

 

Остров Серифос

 

Остров Сифнос

 

 Островите  Парос и Антипарос

 

Остров Милос

IMG_4206

1276110_533881086693719_478765439_o

 

 

 

 

 

 

Остров Сирос

 

 

 

А ние можем да ви покажем малки и неизвестни пристанища, които ще ви впечатлят с автентичността на селата около тях. И гледки, които омагьосват очите.

 

Може да посрещнем и изпратим слънцето в морето, да плаваме на платна и луна, да спим на котва в залив на необитаем остров, да видим връх Атон откъм морето или да си поговорим с делфините.